Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2007

Μαμά, φοβάμαι το δάσκαλο!

"Ο φόβος είναι πραγματικός για τα παιδιά. Αρκεί οι γονείς να τους δώσουμε τη δυνατότητα να παλέψουν μαζί του και να τον νικήσουν". Δρ. Γιαν-Ούβε Ρόγκε

‘‘Το παιδί το μαθαίνουμε να αντιμετωπίζει τις φοβίες του. Δεν γίνεται (τις περισσότερες φορές να εξαλείψουμε τις αιτίες που δημιουργούν το φόβο’’.
Στέφαν Λάιντιχ (Stefan Leidig)ψυχολόγος

Στην παιδική ηλικία, πολλά παιδιά έχουν δυσκολία ν' αποχωριστούν τους γονείς τους και τη σιγουριά και ασφάλεια του σπιτιού τους. Αυτό το άγχος του παιδιού επιτείνεται από κάποιο συγκεκριμένο γεγονός, όπως για παράδειγμα ότι θεωρεί κάποιον δάσκαλο κακό ή αυστηρό ή κάποιον συμμαθητή ιδιαίτερα εχθρικό.

Το παιδί φοβάται να κολυμπήσει αλλά οι γονείς το βοηθούν να αποβάλλει αυτό το φόβο. Το παιδί φοβάται να κάνει ποδήλατο αλλά οι γονείς το βοηθούν να μη φοβάται. Το παιδί φοβάται να πάει σχολείο αλλά ο γονέας το βοηθά να πιστέψει στον εαυτό του. Έτσι βοηθάμε και το παιδί να ξεπεράσει το φόβο του για συγκεκριμένους δασκάλους.

Πώς ο γονέας μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα;
Με πολύ κουβέντα με το παιδί και οπωσδήποτε πρέπει να υπάρξει ενημέρωση του δασκάλου για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα μαζί. Το παιδί πρέπει να καταλάβει ότι ο κάθε δάσκαλος είναι εκεί για να το βοηθήσει, ότι είναι φίλος του και όχι εχθρός του. Πολλοί γονείς φυσικά κάνουν το λάθος να παρουσιάζουν το δάσκαλο σαν μπαμπούλα με εκδηλώσεις του τύπου: «θα το πώ στον δάσκαλό σου» ή «θα σε τιμωρήσει ο δάσκαλος». Είναι αποστολή του γονέα να μπορέσει το παιδί να δει το δάσκαλο σαν φίλο και να επιμείνει σε αυτό. Ο κάθε μαθητής θα γνωρίσει μέσα στα μαθητικά του χρόνια πολλούς δασκάλους. Είναι λογικό άλλους να τους συμπαθήσει περισσότερο από κάποιους άλλους και ίσως μερικούς ακόμη και να τους αντιπαθήσει. Έτσι συμβαίνει στη ζωή. Ο μαθητής όμως θα πρέπει να έχει μάθει από το σπίτι ότι ο κάθε δάσκαλος είναι πηγή γνώσης για τον ίδιο και για την μετέπειτα ζωή του. Θα πρέπει να μάθει να κρίνει και μέσα από αυτή τη διαδικασία να γίνεται και ο ίδιος καλύτερος. Ποτέ όμως δεν πρέπει να απορρίπτει τον δάσκαλό του, ο οποίος στα μάτια του θα πρέπει να είναι κάτι το ιδιαίτερο. Όπως ο δάσκαλος, έτσι και οι γονείς θα πρέπει να ξέρουν την αποστολή τους. Ο δάσκαλος δεν μπορεί να αντικαταστήσει το γονέα, αλλά και ο γονέας δεν μπορεί να πάρει τη θέση του δασκάλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: