Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2007

Γνώση ή Πτυχίο;

Ζούμε στην εποχή της παραπληροφόρησης και του καταιγισμού μηνυμάτων. Βομβαρδιζόμαστε από μηνύματα σε όλους τους τομείς και νοιώθουμε αδύναμοι να διακρίνουμε την αλήθεια από το ψέμα. Από αυτό το τοπίο δεν θα μπορούσε να απουσιάσει ο τομέας της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης. Γιατί άλλωστε; Τμήμα της κοινωνίας μας κι αυτό.

Έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο λόγω της εμπορευματοποίησης των πάντων. Όλα είναι επιτρεπτά στο βωμό του κέρδους. Έχει κατακλυστεί ο χώρος μας από πτυχία τα οποία χορηγούνται από «πανεπιστημιακά» και πανεπιστημιακά ιδρύματα με σκοπό την πιστοποίηση της γνώσης της γλώσσας. Οι γονείς και οι μαθητές έχουν αναγάγει την απόκτηση αυτού του πτυχίου σε αυτοσκοπό, αφήνοντας το πραγματικό στόχο, που θα έπρεπε να είναι η γνώση, σε δεύτερο ρόλο.

Πολλά ιδρύματα, με σκοπό την προσέλκυση υποψηφίων, ανακοινώνουν ότι χορηγούν πτυχία τα οποία αποκτώνται όλο και με λιγότερη προσπάθεια. Χαρακτηριστική περίπτωση αλυσίδας Κέντρου Ξένων Γλωσσών το οποίο αφαιρεί το προφορικό κομμάτι της εξέτασης. Οι γονείς, κυριευμένοι από το άγχος της απόκτησης του ποθητού «χαρτιού», τρέχουν να δηλώσουν το παιδί τους να συμμετέχει σε ότι βρεθεί μπροστά τους και φαίνεται εύκολο. Η γνώση πάει περίπατο! Ποιος νοιάζεται αν το παιδί του έχει τις γνώσεις! Το χαρτί να πάρουμε. Αργότερα όμως... ποιος το σκέφτεται το μετά;

Υπάρχει λύση σε όλα αυτά;
Φυσικά. Να στοχεύσουμε στη γνώση και όχι στο πτυχίο. Ο γονέας που θα νοιαστεί για τη γνώση και πώς το παιδί του θα την αποκτήσει, δεν θα έχει το άγχος της απόκτησης του «χαρτιού» γιατί αυτό θα έρθει σαν φυσιολογικό αποτέλεσμα μιας κουραστικής αλλά αποτελεσματικής προσπάθειας.

Δεν πρέπει να είναι ο στόχος μας το πτυχίο αλλά η απόκτηση της γνώσης. Το πτυχίο θα έρθει σαν επιβράβευση αυτής της προσπάθειας. Πρέπει να σταματήσουμε όλοι μας, καθηγητές γονείς και μαθητές το κυνήγι της εύκολης λύσης. Η σωστή επιλογή είναι το ζητούμενο. Γιατί στο τέλος όλοι κρινόμαστε. Χρειάζεται έρευνα για να μπορέσουμε να αποφύγουμε την παραπλάνηση. Το εύκολο και το γρήγορο δεν είναι πάντα το σωστό ή το καλό.

Εμείς από τη μεριά μας είμαστε έτοιμοι να σας βοηθήσουμε και να απαντήσουμε σε όλα σας τα ερωτήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: