Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ!

Βλέπεις τις σκηνές φρίκης στην Αϊτή, τη πείνα στην Αφρική και αλλού, και μετά παρακολουθείς τους διάφορους πολιτικούς να προσπαθούν να σε πείσουν οτι η φάρα σου είναι το κάτι άλλο, δεν πρέπει υποτίθεται να την αφήσουμε να μολυνθεί από τους διάφορους μετανάστες! Να την κρατήσουμε καθαρή!
Οχι ρε μεγάλε, θέλω να "μολυνθώ", να διώξω όλες τις αμαρτίες από πάνω μου, αυτές που νοιώθω οτι έχω, παρακολουθώντας παιδάκια να πεθαίνουν από τη ζεστασιά του σπιτιού μου! ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΩΡΑ!

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Ειδες η HELLAS ON LINE?

Πραγματικά Απίστευτο!
Είμαι συνδρομητής εδώ και 15 χρόνια της HOL (internet).
Αποφάσισα να διακόψω τη συνεργασία.
Έλαβα το τελευταίο λογαριασμό και οι αθεόφοβοι έχουν χρεώσει "τέλος διακοπής" 70 ευρώ για κάθε μία από τις 2 συνδέσεις που είχα!!!!!!
Επικοινώνησα μαζί τους να ρωτήσω που αυτό αναφέρεται και μου απάντησαν (αποφεύγοντας να απαντήσουν στη συγκεκριμένη ερώτηση) ότι "αυτή είναι η πολιτική της εταιρίας!!

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Εθελοντισμός ...

Καλή χρονιά με υγεία σε όλους!

1)Καθώς μπήκε η νέα χρονιά, σαν νέο ξεκίνημα, ας θυμηθούμε την αξία της προσφοράς με την προτροπή στον εθελοντισμό του «ΜΕΝΤΟΡΑ»:

Οι γιορτές πέρασαν και φροντίσαμε τους εαυτούς μας, τα παιδιά μας, την οικογένειά μας, τους φίλους μας, τους δικούς μας, πολλές φορές με υπερπληθώρα δώρων, φαγητών και γλυκών, αρκετά εκ των οποίων εν τέλει πετάχτηκαν. Όλα καλά με τους "δικούς μας" ανθρώπους...Τι γίνεται όμως με όλους εκείνους τους άλλους, που δεν έχουν "δικούς τους" να νοιαστούν, παιδιά, ενήλικες, ηλικιωμένους, είτε αυτοί βρίσκονται σε ιδρυματικούς χώρους, είτε έξω, εργαζόμενοι, λειτουργώντας στην κοινωνία όπως εμείς, αλλά δεν αποκαλύπτουν την απομόνωσή τους... Οι άνθρωποι αυτοί, που δυστυχώς έχουν ατυχήσει και δεν περιλαμβάνονται σε ένα από τα τελευταία ίσως οχυρά της ελληνικής κοινωνίας, την οικογένεια, υποφέρουν σιωπηλά... Πολλές φορές φοβούνται ότι η μοναξιά τους θα στιγματιστεί από τους συνανθρώπους τους και δε μιλούν για τη μοναξιά τους, ούτε ζητούν βοήθεια.

Οι Έλληνες φοβόμαστε ό,τι θυμίζει ευαλωτότητα, ό,τι είναι διαφορετικό, ό,τι θυμίζει δυσκολία κι απομόνωση. Τρέχουμε μακριά από αυτούς τους μοναχικούς ανθρώπους, σφιχταγκαλιάζοντας το ταίρι μας και τα ΔΙΚΑ μας παιδιά. Κλείνουμε τα μάτια, βέβαιοι ότι έτσι θα αποφύγουμε να έχουμε τη δική τους μοίρα - "μακριά από μας...". Γεμίζουμε την καθημερινή μας ατζέντα με μία ακόμη δραστηριότητα της μοντέρνας νεοελληνικής μας "θρησκείας": ΝΑ ΠΕΡΝΑΜΕ ΚΑΛΑ...

Σιγά σιγά όμως η δομή της ελληνικής κοινωνίας αλλάζει. Η οικογένεια, ο γάμος δεν είναι πια το ατράνταχτο, δεδομένο οχυρό-καταφύγιο, ακόμη κι ήταν δυσλειτουργικό, που ήταν κάποτε...Ίσως αντιληφθούμε ότι πληθαίνει ο αριθμός των παιδιών που εγκαταλείπονται ή παραμελούνται από τους ΕΛΛΗΝΕΣ γονείς τους. Ίσως αντιληφθούμε ότι πληθαίνει ο αριθμός των ηλικιωμένων γονιών που εγκαταλείπονται από τα ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ παιδιά τους. Ίσως αντιληφθούμε ότι οι ευρύτερες οικογένειες πολλών ανθρώπων, απλά αδιαφορούν για τα ευάλωτα μέλη τους, απορροφημένες από το κυνήγι του δικού τους εσωστρεφούς κέρδους και της αγχώδους εκπλήρωσης του δόγματος της μοντέρνας νεοελληνικής μας «θρησκείας» : ΝΑ ΠΕΡΝΑΜΕ ΚΑΛΑ...

Αν θέλουμε να επιβιώσουμε με κάποιο αξιοπρεπές επίπεδο κοινωνικής υγείας, αυτές οι αντιλήψεις θα πρέπει να αλλάξουν. Θα πρέπει να στραφούμε προς το δόσιμο στους ανθρώπους γύρω μας. Οι άνθρωποι που βρίσκονται στο δρόμο μας, είτε στη δουλειά, είτε στην οικογένεια, είτε στη γειτονιά, δεν έρχονται τυχαία. Ας σκεφτούμε ποιοί από αυτούς θα επιθυμούσαν το απλό, ανθρώπινο ενδιαφέρον και την ευγένειά μας.
Δεν χρειάζεται να είμαστε ούτε "ειδικοί", ούτε ψυχολόγοι, ούτε "φιλάνθρωποι" υπερόπτες ελεήμονες...Μιλώ για το απλό ανθρώπινο ενδιαφέρον, την παλιά καλή ευγένεια. Εκείνη, που μπαίνει στον κόπο να ρωτήσει με ειλικρίνεια κάποιον πώς είναι και νοιάζεται αρκετά να ακούσει την απάντησή του...

Μπορούμε να δώσουμε από τον εαυτό μας, το χρόνο, την ψυχική μας ενέργεια και την αγάπη μας, είτε στα άτομα γύρω μας, αν το επιθυμούν, είτε μέσω οργανισμών ή συλλόγων. Ειδικά για την εθελοντική εργασία, όταν την προσφέρουμε, βοηθούμαστε να:

δοκιμάσουμε να ξεπεράσουμε τα όρια του φόβου μας («πώς θα προσεγγίσω τον ανθρώπινο πόνο, με τρομάζει..»)

απορρίψουμε την άκρως ατομικιστική και καταναλωτική κουλτούρα της κοινωνίας μας (που ωθεί το άτομο να σκέφτεται μόνο για τη «δική του» δουλειά, τα «δικά του» παιδιά, τη «δική του» σχέση, τα «δικά του» χρήματα, τα «δικά του» προβλήματα, τη «δική του» ψυχοθεραπεία, τις «δικές του» ανάγκες κλπ. κλπ.)

αναγνωρίσουμε ότι ψυχική πληρότητα δεν μπορεί να έρθει όταν κάποιος είναι ερμητικά κλεισμένος στο «δικό του» εαυτό

δούμε ότι λίγη καλή διάθεση, λίγη πρόθεση για απλή φιλία και παρουσία δίνουν πολλή περισσότερη ικανοποίηση και ψυχική ανάταση από οτιδήποτε καταναλωτικό προσφέρεται για να ικανοποιήσει τις «δικές μας» ανάγκες. Αυτά που λείπουν από τη ζωή μας, δεν είναι αυτά που δεν μας δίνουν, αλλά αυτά που εμείς δεν δίνουμε.


2)Αναρτήθηκε νέο άρθρο σχετικά με τον σύγχρονο σεξισμό και πώς επηρεάζει τα σημερινά κορίτσια στο http://brightplanet.blogspot.com/2009/12/blog-post_22.html

3)Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει, εκτός από τον άνθρωπο, πολλά είδη, κάποια εκ των οποίων έχουν εξαφανιστεί ή κινδυνεύουν άμεσα, όπως π.χ. η πολική αρκούδα (http://brightplanet.blogspot.com/2009/12/h.html) ή και η «δική» μας καφέ αρκούδα, που δυσκολεύεται να πέσει στον εποχικό χειμέριο ύπνο της, λόγω των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών. Όπως διδάσκουμε στα παιδιά μας βιολογία, γεωγραφία ή φυσική περιβάλλοντος θεωρώ εξίσου σημαντικό να μάθουν για τα είδη του ζωικού βασιλείου υπό εξαφάνιση, κάποια εκ των οποίων δεν πρόλαβαν καν να γνωρίσουν. Περισσότερες πληροφορίες σε ιστοτόπους περιβαλλοντικών οργανώσεων, όπως www.wwf.gr, www.arcturos.gr, σε πακέτα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των σχολείων, ενώ πολλά στοιχεία και υλικό στα αγγλικά για εκπαιδευτικούς βρήκα στο www.endangeredspecie.com

Πολλές ευχές για μια καλή και δημιουργική χρονιά!

Πρεκατέ Βικτωρία

Πρόεδρος «ΜΕΝΤΟΡΑ»

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Υπάρχουν και αλλού ... Ξύπνιοι Αγρότες!

Απάτη εξετάζει στην Κρήτη η ΕΕ PDF Εκτύπωση E-mail
Ενημέρωση - Γεωργία
Συντάχθηκε απο τον/την Ζγαντζούρης Σπύρος

Η μυθοπλασία υπήρξε τμήμα της ζωής στην Κρήτη από τότε που η θεά Αθηνά πιστώθηκε τη δημιουργία της πρώτης ελιάς στο βραχώδες αυτό ελληνικό νησί. Ακόμη και οι θεοί, όμως, θα έπρεπε να καταφύγουν σε ταχυδακτυλουργίες για να επιτύχουν σοδειά τόσο μεγάλη όσο αυτή που ισχυρίζονται ότι πέτυχαν οι αγρότες

μιας μικρής περιοχής. Οπως συνηθίζουν να λένε αστειευόμενοι οι κάτοικοι των γειτονικών περιοχών, για μια τέτοια σοδειά θα έπρεπε να φυτέψουν ελιές σε όλη τη Μεσόγειο μέχρι τη Σαντορίνη.

Η υπόθεση της τεράστιας σοδειάς προέκυψε το 2007 από μια αίτηση προς την Ευρωπαϊκή Ενωση για αγροτικές επιδοτήσεις. Κοινοτικοί αξιωματούχοι κατάλαβαν πως το ποσό που διεκδικούν οι αγρότες υπερέβαινε αυτό που δικαιούνται. Εκείνο που τους ενόχλησε περισσότερο, όμως, ήταν το ότι την αίτηση υπέβαλαν όχι οι ίδιοι οι αγρότες αλλά οι επικεφαλής του αγροτικού συνεταιρισμού τους, ενός εκ των χιλιάδων πανίσχυρων συνεταιρισμών όλης της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Ενωση διεκδικεί επιστροφή σχεδόν 375.000 ευρώ που κατέβαλε σε συνεταιρισμό . Στις φτωχές και απομακρυσμένες περιοχές της Νότιας Ευρώπης υπάρχουν ενδείξεις πως αυτό που συνέβη στην Κρήτη αποτελεί σύμπτωμα ευρύτερου προβλήματος.

Οι ευρωπαϊκές αρχές που διεξάγουν τις έρευνες πιστεύουν πως ίσως έχουν χαθεί δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στις λίγες περιπτώσεις που διερεύνησαν, εκτιμώντας ότι αποτελούν μόνον ένα μικρό δείγμα. Αυτή τη στιγμή εξετάζουν τέσσερις νέες υποθέσεις, ενώ έχουν ολοκληρώσει τις έρευνες σε άλλες πέντε.

Στην Κρήτη, που είναι γεμάτη από ελιές, ο αγροτικός συνεταιρισμός βρέθηκε στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών αρχών εξ αιτίας πληροφοριών που πήραν από αγρότη της περιοχής. Κοντά στους λόφους πάνω από τα Χανιά βρίσκονταν πολλά αντίτυπα ενός καταλόγου με αιτήσεις για επιδοτήσεις που κάποιος είχε σκορπίσει στον δρόμο προφανώς για να εκθέσει τον συνεταιρισμό.

Ενα ελαιόδενδρο παράγει αρκετές ελιές για να γεμίσει δοχείο περιεκτικότητας από ένα ώς πέντε λίτρων. Ωστόσο, οι αγρότες ορισμένων γειτονικών χωριών ισχυρίζονταν ότι είχαν παράγει πενταπλάσια ποσότητα. Και ενώ όλοι διαμαρτύρονταν στην περιοχή, κανείς δεν πήγαινε στον εισαγγελέα. Αυτά αποκάλυψε αγρότης της περιοχής. Ο ίδιος καλλιεργεί 150 ελιές στον ελεύθερο χρόνο του και τονίζει πως δεν είχε την πρόθεση να «βλάψει τον κόσμο» όταν πήγε στον εισαγγελέα. «Το έκανα γιατί δεν ένιωθα καλά που ο κόσμος προσπαθούσε να κλέψει χρήματα με αυτόν τον τρελό τρόπο», δηλώνει. Σύμφωνα με τον αγρότη, οι περισσότεροι από τους 57 αιτούμενους επιδότηση ήσαν είτε υπάλληλοι του συνεταιρισμού είτε συγγενείς τους είτε πολιτικοί της περιοχής. Πάντως, μία γυναίκα έγραψε σε τοπική εφημερίδα πως δεν είχε ιδέα για την αίτηση που είχε υποβληθεί για λογαριασμό της.

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, απέφυγε να σχολιάσει με το επιχείρημα ότι ανέλαβε μετά το σκάνδαλο. Ο προκάτοχός του, ζήτησε να του αποσταλεί το ερωτηματολόγιο με e-mail, αλλά δεν απάντησε. Το 2007 ο συνεταιρισμός εξέδωσε ανακοίνωση πως δεν υπήρξε απάτη, καθώς δεν καταβλήθηκαν χρήματα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως το 2012 θα καταργηθούν οι περισσότερες επιδοτήσεις που αφορούν συγκεκριμένη παραγωγή και δεν θα υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για απάτη. Ωστόσο, οι συνεταιρισμοί είναι εκείνοι που επιβεβαιώνουν πόση παραγωγή είχαν οι αγρότες στο παρελθόν καθορίζοντας, έτσι, τι θα πάρουν στο μέλλον.(Kαθημερινή)