Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Υπάρχουν και αλλού ... Ξύπνιοι Αγρότες!

Απάτη εξετάζει στην Κρήτη η ΕΕ PDF Εκτύπωση E-mail
Ενημέρωση - Γεωργία
Συντάχθηκε απο τον/την Ζγαντζούρης Σπύρος

Η μυθοπλασία υπήρξε τμήμα της ζωής στην Κρήτη από τότε που η θεά Αθηνά πιστώθηκε τη δημιουργία της πρώτης ελιάς στο βραχώδες αυτό ελληνικό νησί. Ακόμη και οι θεοί, όμως, θα έπρεπε να καταφύγουν σε ταχυδακτυλουργίες για να επιτύχουν σοδειά τόσο μεγάλη όσο αυτή που ισχυρίζονται ότι πέτυχαν οι αγρότες

μιας μικρής περιοχής. Οπως συνηθίζουν να λένε αστειευόμενοι οι κάτοικοι των γειτονικών περιοχών, για μια τέτοια σοδειά θα έπρεπε να φυτέψουν ελιές σε όλη τη Μεσόγειο μέχρι τη Σαντορίνη.

Η υπόθεση της τεράστιας σοδειάς προέκυψε το 2007 από μια αίτηση προς την Ευρωπαϊκή Ενωση για αγροτικές επιδοτήσεις. Κοινοτικοί αξιωματούχοι κατάλαβαν πως το ποσό που διεκδικούν οι αγρότες υπερέβαινε αυτό που δικαιούνται. Εκείνο που τους ενόχλησε περισσότερο, όμως, ήταν το ότι την αίτηση υπέβαλαν όχι οι ίδιοι οι αγρότες αλλά οι επικεφαλής του αγροτικού συνεταιρισμού τους, ενός εκ των χιλιάδων πανίσχυρων συνεταιρισμών όλης της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Ενωση διεκδικεί επιστροφή σχεδόν 375.000 ευρώ που κατέβαλε σε συνεταιρισμό . Στις φτωχές και απομακρυσμένες περιοχές της Νότιας Ευρώπης υπάρχουν ενδείξεις πως αυτό που συνέβη στην Κρήτη αποτελεί σύμπτωμα ευρύτερου προβλήματος.

Οι ευρωπαϊκές αρχές που διεξάγουν τις έρευνες πιστεύουν πως ίσως έχουν χαθεί δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στις λίγες περιπτώσεις που διερεύνησαν, εκτιμώντας ότι αποτελούν μόνον ένα μικρό δείγμα. Αυτή τη στιγμή εξετάζουν τέσσερις νέες υποθέσεις, ενώ έχουν ολοκληρώσει τις έρευνες σε άλλες πέντε.

Στην Κρήτη, που είναι γεμάτη από ελιές, ο αγροτικός συνεταιρισμός βρέθηκε στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών αρχών εξ αιτίας πληροφοριών που πήραν από αγρότη της περιοχής. Κοντά στους λόφους πάνω από τα Χανιά βρίσκονταν πολλά αντίτυπα ενός καταλόγου με αιτήσεις για επιδοτήσεις που κάποιος είχε σκορπίσει στον δρόμο προφανώς για να εκθέσει τον συνεταιρισμό.

Ενα ελαιόδενδρο παράγει αρκετές ελιές για να γεμίσει δοχείο περιεκτικότητας από ένα ώς πέντε λίτρων. Ωστόσο, οι αγρότες ορισμένων γειτονικών χωριών ισχυρίζονταν ότι είχαν παράγει πενταπλάσια ποσότητα. Και ενώ όλοι διαμαρτύρονταν στην περιοχή, κανείς δεν πήγαινε στον εισαγγελέα. Αυτά αποκάλυψε αγρότης της περιοχής. Ο ίδιος καλλιεργεί 150 ελιές στον ελεύθερο χρόνο του και τονίζει πως δεν είχε την πρόθεση να «βλάψει τον κόσμο» όταν πήγε στον εισαγγελέα. «Το έκανα γιατί δεν ένιωθα καλά που ο κόσμος προσπαθούσε να κλέψει χρήματα με αυτόν τον τρελό τρόπο», δηλώνει. Σύμφωνα με τον αγρότη, οι περισσότεροι από τους 57 αιτούμενους επιδότηση ήσαν είτε υπάλληλοι του συνεταιρισμού είτε συγγενείς τους είτε πολιτικοί της περιοχής. Πάντως, μία γυναίκα έγραψε σε τοπική εφημερίδα πως δεν είχε ιδέα για την αίτηση που είχε υποβληθεί για λογαριασμό της.

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, απέφυγε να σχολιάσει με το επιχείρημα ότι ανέλαβε μετά το σκάνδαλο. Ο προκάτοχός του, ζήτησε να του αποσταλεί το ερωτηματολόγιο με e-mail, αλλά δεν απάντησε. Το 2007 ο συνεταιρισμός εξέδωσε ανακοίνωση πως δεν υπήρξε απάτη, καθώς δεν καταβλήθηκαν χρήματα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως το 2012 θα καταργηθούν οι περισσότερες επιδοτήσεις που αφορούν συγκεκριμένη παραγωγή και δεν θα υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για απάτη. Ωστόσο, οι συνεταιρισμοί είναι εκείνοι που επιβεβαιώνουν πόση παραγωγή είχαν οι αγρότες στο παρελθόν καθορίζοντας, έτσι, τι θα πάρουν στο μέλλον.(Kαθημερινή)


Δεν υπάρχουν σχόλια: