Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Οι δήμαρχοι των πεζοδρομίων

Οι δήμαρχοι των πεζοδρομίων

ΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ στην Πράγα είναι ηλικίας κάποιων αιώνων, γίνεται δε συντήρησή τους κατά καιρούς. Ετσι ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Τσεχίας έχει λιγότερο άγχος από τους δημοτικούς άρχοντες στην Ελλάδα, οι οποίοι αλλάζουν τα πεζοδρόμια κάθε τετραετία!

Δικαιολογημένη η αγανάκτηση του πολίτη που έγραψε το σύνθημα της φωτογραφίας. Μάλλον θα είχε ακούσει το γνωστό ανέκδοτο σύμφωνα με το οποίο οι δήμαρχοι στην Ελλάδα εκλέγονται «μαζί με τον προμηθευτή της πλάκας για το πεζοδρόμιο».

Αντί για ουσιαστικά έργα επιδίδονται με κάθε ευκαιρία στη διαπλάτυνση πεζοδρομίων ή στο ξήλωμά τους. Έτσι σε πολλούς δρόμους διπλής κυκλοφορίας δεν υπάρχει χώρος για αυτοκίνητα, ενώ σε ακόμα περισσότερους δεν υπάρχει πεζοδρόμιο για τους πεζούς αφού είναι μονίμως «υπό κατασκευή»... Μεταξύ των τεχνικών εταιρειών κυκλοφορεί και άλλη μια κακία για τους δημάρχους: Τα έργα στους δήμους δεν σχεδιάζονται από τις υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά από τους εργολάβους.

Αυτοί έχουν την ιδέα και ο δήμαρχος βρίσκει τα λεφτά. Γι’ αυτό και η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μία από τις κύριες εστίες διαφθοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: