Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

ΠΑΙΔΕΙΑΣ ... ΚΑΤΑΒΑΣΗ

Μία διαπίστωση διαχρονική: όταν οι εκάστοτε κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα, χρησιμοποιούν την παιδεία, (μιλούν για κατάργηση εισαγωγικών εξετάσεων στα πανεπιστήμια) και το στρατό (μείωση θητείας) για να επανακάμψουν! Είναι ένας ασφαλής τρόπος για να μαντέψεις ότι έρχονται εκλογές.

Η εμπειρία μου από τις σπουδές μου στις Η.Π.Α είναι ότι το λύκειο πρέπει να αποσυνδεθεί από την εισαγωγή στη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Βρέθηκα σε ένα περιβάλλον, όπου ποτέ δεν μου ζητήθηκε να δηλώσω τι θέλω να σπουδάσω. Παίρνοντας μαθήματα από διαφορετικές ομάδες μαθημάτων μου δόθηκε η ευκαιρία να “ανακαλύψω” αυτό που πρέπει να ακολουθήσω, αυτό που πραγματικά αγαπώ να κάνω! Τα μαθήματα είναι χωρισμένα σε “ομάδες”. Από αυτές τις ομάδες επιλέγεις μαθήματα. Μόλις συμπληρώσεις 12 μαθήματα από μία συγκεκριμένη ομάδα, έχεις αποκτήσει το πτυχίο της συγκεκριμένης ειδικότητας. Έτσι, έχοντας την υποχρέωση να συμπληρώσεις 42 περίπου μαθήματα για την απόκτηση του πτυχίου, έχεις τη δυνατότητα να συμπληρώσεις και 2η (συχνά) και 3η (πιο σπάνια) 12άδα και έτσι να έχεις πτυχίο σε 2 ή ακόμη και σε 3 πεδία. Φυσικά αυτό προϋποθέτει πολυδύναμα πανεπιστήμια με όλες τις σχολές κάτι το οποίο στη χώρα μας το βλέπω δύσκολο να πραγματοποιείται!
Θυμάμαι τους μαθητές του λυκείου να γυρίζουν στο σπίτι τους και να τρέχουν στα γυμναστήρια και στα κολυμβητήρια να γυμναστούν. Τα βιβλία χρησιμοποιούνται μόνο στο σχολείο.
Δεν θα ξεχάσω ποτέ την έκπληξη που ένοιωσε ο καθηγητής της άλγεβρας στο πανεπιστήμιο που φοιτούσα, όταν του έδειξα το βιβλίο μαθηματικών που διδάσκεται στη 3η λυκείου στην Ελλάδα και του ανέφερα ότι όλοι ανεξαιρέτως οι μαθητές διδάσκονται την ίδια ύλη! “Μα όλοι γίνονται μαθηματικοί στην Ελλάδα;” η αντίδρασή του!

Ακούγεται από τον πρόεδρο της επιτροπής, αρμόδιας για τις αλλαγές, ως μέτρο, η παρακολούθηση μαθημάτων και τα απογεύματα στη β’ και γ’ λυκείου για προετοιμασία για εισαγωγή στα πανεπιστήμια! Αν είναι δυνατόν! Υποστηρίζει δε, ότι αυτός θα είναι ένας τρόπος και για καταπολέμηση της παραπαιδείας! Λες και αυτό είναι το ζητούμενο και όχι η αναθεώρηση της θέσης του λυκείου στη μαθησιακή διαδικασία!! Ένα σύγχρονο λύκειο, με αλλαγή μαθημάτων και μείωση ύλης. Αυτά είναι τα μέσα που θα φέρουν εξάλειψη των φροντιστηρίων. Πρωταρχικός σκοπός του νέου λυκείου πρέπει να είναι η μείωση κατά πολύ των απαιτήσεων από τους μαθητές. Μιλάει ο ίδιος κύριος για ένα λύκειο που δεν θα είναι ο προθάλαμος για τις εξετάσεις στο πανεπιστήμιο, και από την άλλη ζητάει απογευματινά μαθήματα για προετοιμασία! Ζητάει από τον 15χρονο να αποφασίσει αν θέλει να πάει πανεπιστήμιο ή όχι.

Η εισαγωγή στα πανεπιστήμια πρέπει να είναι αποκλειστικότητα των πανεπιστημιακών σχολών και μόνο! Ο πρώτος χρόνος στο πανεπιστήμιο θα είναι καθοριστικός για τη συνέχεια. Τότε ο 19χρονος, (ή και 20χρονος), πιο ώριμος, θα μπορούσε να αποφασίσει τι θέλει στη ζωή του.
Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξουν ριζικές αλλαγές, όπως:

Κατάργηση όλων των ρουσφετολογικών σχολών ανά την επικράτεια.
Δημιουργία 4-6 μεγάλων πανεπιστημίων σε όλη τη χώρα όπου θα υπάρχουν όλες οι σχολές συγκεντρωμένες.
Δημιουργία τεχνολογικών σχολών μέσα στα πανεπιστήμια.
Εισαγωγή σε πανεπιστημιακές σχολές βάσει των επιδόσεων στο λύκειο και “ξεκαθάρισμα” μέσα στις σχολές.
Αξιολόγηση σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και χορηγία bonus με διακριτούς τρόπους.
Δραστική μείωση της διδακτέας ύλης σε γυμνάσια, λύκεια.
Χρήση τεχνολογίας σε γυμνάσιο-λύκειο, ουσιώδης επαγγελματικός προσανατολισμός.
Συνεχής επιμόρφωση, ολοήμερα δημοτικά.
ΑΥΞΗΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: