Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ, ΑΣ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ!

Ο Περιφερειακός σχεδιασμός συλλογής και διαχείρισης απορριμμάτων είναι η εύκολη λύση για τους δήμους να «ξεφορτωθούν» τα σκουπίδια. «Ελάτε πάρτε τα, για να σας βγάλουμε από το κόπο θα σας τα φέρουμε και πιο κοντά, πλουτίστε από αυτά, δε μας πειράζει, και στείλτε μας το μπουγιουρντί να το πληρώσουμε. Αν μπορείτε, κάντε μας μία καλή τιμή!»

Και όλο αυτό, γιατί οι δήμοι δεν θέλουν να μπουν στο κόπο να διαχειριστούν τα σκουπίδια προς όφελος τους. Τους είναι δύσκολο να διαχειριστούν και να εκμεταλλευτούν αυτό το πλούτο. Τους είναι δύσκολο να πείσουν το κόσμο να συνεργαστεί και να βοηθήσει. Λες και το προσπάθησαν και δεν τα κατάφεραν. Λες και δίδαξαν το πολίτη και δεν έμαθε. Λες και μπήκαν, έστω και μία φορά, στα σχολεία να δείξουν στα παιδιά τα οφέλη της σωστής ανακύκλωσης. Λες και έδωσαν τα μέσα στο πολίτη για να ανακυκλώσει σωστά, και αυτός δεν ανταποκρίθηκε. «Ο Έλληνας δεν ανακυκλώνει»! ακούς τη δικαιολογία τους. Αισθάνονται απλοί διεκπεραιωτές υποθέσεων! Ποτέ δεν νοιώθουν το δήμο σαν ένα μεγάλο σχολείο που αποστολή έχει να ενημερώνει και να συναποφασίζει με το πολίτη!

Ο δικός μας ο δήμος, ο δήμος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, που θα το χάσει αν περάσει το σχέδιο για μεταφορά σκουπιδιών από άλλους δήμους της περιφέρειας Πελοποννήσου, στο δικό μας δήμο: τον ΧΥΤΑ. Είναι και ο μόνος δήμος της περιφέρειάς μας που διαθέτει ΧΥΤΑ. Αυτός και είναι ο λόγος που ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Ξυλοκάστρου ψήφισε κατά του περιφερειακού σχεδιασμού. Ο λόγος απλός. Ο δήμος μας, με σωστή διαχείριση των σκουπιδιών, όχι μόνο δεν θα υποχρεωθεί να πληρώσει υπέρογκα ποσά για τα σκουπίδια στους διάφορους φορείς, αλλά μπορεί να τα εκμεταλλευτεί και προς όφελος του. Ο συγκεκριμένος ΧΥΤΑ, με τις προδιαγραφές που έχει ορίσει η Ε.Ε έχει «ζωή» τουλάχιστον 20 χρόνια! Με σωστή διαχείριση, με ενημέρωση του κόσμου για τα οφέλη της ανακύκλωσης μορούμε να κερδίσουμε πολλά. Διαφορετικά, θα πληρώσουμε «τον κούκο, αηδόνι». Γιατί τελικά, το κόστος της περιφερειακής διαχείρισης, οι πολίτες, εμείς θα το πληρώσουμε!