Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008

Χρήσιμες Συμβουλές

Tα παρακάτω άρθρα αλιεύθηκαν στη παρακάτω διεύθυνση, επισκεφτείτε την για πολλά περισσότερα!!!
http://ygeia.tanea.gr/


Πλύσιμο χεριών
·Το καλό πλύσιμο των χεριών επιβάλλεται με την είσοδο στο σπίτι απ’ έξω, πριν και μετά το φαγητό, μετά την τουαλέτα ή σε κάθε περίπτωση που είναι βρόμικα, π.χ. μετά από παιχνίδι με υλικά όπως μπογιές ή πλαστελίνες
·Μην ξεχνάτε ότι τα νύχια θέλουν κόψιμο σε εβδομαδιαία βάση, γιατί αποτελούν εστίες μικροβίων.
·Προτιμήστε μια σαπουνοθήκη σε σχήμα παιχνιδιού με κάποιον αγαπημένο παιδικό ήρωα και πετσέτες με παιδικά σχέδια, τα οποία κεντρίζουν το ενδιαφέρον του παιδιού

Το καθημερινό μπάνιο
Σε κάθε περίπτωση είναι επιθυμητό το καθημερινό μπάνιο, ιδιαίτερα αν το παιδί πηγαίνει σε παιδικό σταθμό. Το καθημερινό λούσιμο δεν είναι απαραίτητο, εκτός αν τα μαλλιά έχουν λερωθεί από το παιχνίδι με τα χώματα. Έχετε υπόψη ότι δεν είναι καθόλου απαραίτητο να χρησιμοποιείτε σφουγγάρι ούτε μεγάλη ποσότητα σαπουνιού.
Είναι μάλιστα καλύτερα να χρησιμοποιείτε προϊόντα χωρίς αρώματα και να αποφεύγετε τα λάδια. Φροντίστε επίσης να χρησιμοποιείτε παιδικό σαμπουάν, που δεν τσούζει στα μάτια. Αν το παιδί δεν απολαμβάνει το μπάνιο και δυνανασχετεί, μπορείτε να συμφωνήσετε να κάνετε καθημερινά ένα γρήγορο ντους με καλό πλύσιμο στις περιοχές, όπως χέρια, πατούσες, γεννητικά όργανα, μασχάλες και πρόσωπο.
Μπορείτε να κάνετε πιο ευχάριστη την ώρα του μπάνιου βάζοντας μουσική ή παροτρύνοντας το παιδί να διαλέξει τα δικά του παιδικά αφρόλουτρα και σαμπουάν, τα οποία μπορεί να είναι σε σχήμα παιχνιδιών.
Βοηθήστε το να χαλαρώσει λούζοντας τα μαλλιά με απαλές κινήσεις ξεκινώντας από μπροστά προς τα πίσω, όπως ακριβώς στο κομμωτήριο και προτρέποντάς το να πηγαίνει το κεφαλάκι προς τα πίσω, ώστε να μην πέφτει το νερό με το σαπούνι στο πρόσωπο.
Φροντίδα δοντιών
Η φροντίδα των πρώτων δοντιών συνεχίζεται και εντατικοποιείται κατά τον τρίτο χρόνο, με στόχο την προστασία και ενίσχυσή τους. Η φροντίδα, εξάλλου, των πρώτων δοντιών αποτελεί το υπόβαθρο για την ανάπτυξη και την ανώδυνη έξοδο των μόνιμων δοντιών. Αυτό σημαίνει ότι υγιή νεογιλά δόντια δημιουργούν τις προϋποθέσεις για υγιή μόνιμα δόντια.
Γι’ αυτό από την αρχή του τρίτου χρόνου -αν δεν έχει γίνει πιο νωρίς-θα πρέπει να ξεκινήσει πλέον το συστηματικό βούρτσισμα των δοντιών του παιδιού, το οποίο πρέπει να γίνεται δύο με τρεις φορές την ημέρα. Αν το παιδί δεν είναι συνεργάσιμο, εξασφαλίστε τουλάχιστον ότι βουρτσίζονται τα δόντια πριν το βραδινό ύπνο, γιατί το σάλιο κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι λιγότερο, με αποτέλεσμα να αυξάνει η πιθανότητα εμφάνισης τερηδόνας. Γι’ αυτό:
·Προμηθευτείτε μία μαλακή παιδική οδοντόβουρτσα και οδοντόπαστα με φθόριο για παιδιά. Να θυμάστε ότι στα μικρά παιδιά απαιτείται μικρή ποσότητα οδοντόπαστας, περίπου όσο το κεφάλι καρφίτσας πάνω στην οδοντόβουρτσα.
·Δείξτε στο παιδί πώς να βουρτσίζει τα δόντια του κι αφήστε το να πειραματιστεί και να παίξει με την όλη διαδικασία. Κάντε κι εσείς το ίδιο, δίνοντας το σωστό παράδειγμα.
·Στη συνέχεια, θα πρέπει να συνεχίσετε εσείς το σχολαστικό καθάρισμα των δοντιών. Το τελικό βούρτσισμα πρέπει πάντα να γίνεται από έναν ενήλικο για να εξασφαλίζεται η αποτελεσματικότητά του. Για να αποφύγετε τις αντιδράσεις, κρατήστε το παιδί στην αγκαλιά, βάζοντάς το στο πλάι.
·Περάστε το χέρι γύρω από τον ώμο του και βουρτσίστε τα δόντια με την οδοντόβουρτσα με το άλλο χέρι, με κινήσεις που ξεκινούν από τα ούλα προς τα κάτω για την πάνω οδοντοστοιχία και από τα ούλα προς τα πάνω για την κάτω.
·Χρησιμοποιώντας ένα πλαστικό ποτηράκι εκπαιδεύστε το να πίνει μικρές γουλιές και να φτύνει το νερό στο νιπτήρα.
·Εξηγήστε στο μικρό σας ότι δεν πρέπει να καταπίνει την οδοντόκρεμα
. Δώστε του το ποτηράκι και δείξτε του πώς να γεμίζει το στόμα με νερό και μετά να το φτύνει. Αν επιμένει να καταπίνει την οδοντόκρεμα, προτιμήστε να πλένετε σε πρώτη φάση τα δόντια του με σκέτο νερό.
·Να ξεπλένετε πολύ καλά την οδοντόβουρτσα και να τη φυλάτε σε μέρος προστατευμένο από μικρόβια ή βακτηρίδια. Αντικαταστήστε την κάθε μήνα.
·Η πιθανή κατανάλωση ζάχαρης και γλυκών πρέπει πάντα να ακολουθείται από τον καθαρισμό των δοντιών.

ΔΙΑΒΑΣΑ...

"Η ΑΚΑΤΑΝΙΚΗΤΗ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ"!!!